torstai 3. huhtikuuta 2014

Juustopiiras


Tämä herkullinen ranskalainen juustopiiras on ihanteellinen iltapala. Se on helppotekoinen ja onnistuu minultakin. Ohje on kuuluisan Le Cordon Bleu -kokkikoulun. Kun lisäkkeenä tarjoaa raikasta vihersalaattia ja punaviiniä, niin elämä hymyilee!



Avignonin silta loppuu puoleen väliin jokea. Blondeja siltainsinööreinä?


Tämän ohjeen taikinamäärästä tulee kaksi piirasta, jotka ovat 18 - 20 cm halkaisijan piirasvuokaan sopivia. Taikinaa ei kerralla voi tehdä pienempää määrää, mutta sitä voi mainiosti pakastaa. Itse tein kuvassa näkyviä pikkupiiraita ja pakastin puolet taikinasta.

200 gr vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
100 gr kylmää suolatonta voita
1 kananmuna vatkattuna
2-3 rkl vettä

Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita jauhojen kanssa murumaiseksi.  Sekoita vatkattu kananmuna ja vesi keskenään ja kaada se taikinan keskelle tekemääsi syvennykseen. Sekoita taikinaa niin, että voit muodostaa siitä pallon. Laita taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa se tasaiseksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin 20 minuutiksi.

Kauli taikina ohueksi noin 3 mm paksuiseksi pyöreäksi levyksi ja laita se voidellulle vuoalle. Paina taikina vuoan reunaa vasten pienen taikinapalan avulla. Liian taikinan voit irroittaa kaulimen avulla rullaten vuoan päältä. Pistele pohjaa haarukalla. Rypistä leivinpaperi avaa se ja laita pohjan päälle. Laita painoksi kuivia herneitä tai raakaa riisiä. Esipaista 10 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Poista leivinpari ja painot ja anna jäähtyä.

Tämä täyte riittää yhteen 18 - 20 cm piiraaseen. Jos valmistat kerralla kaksi, kerro määrät kahdella.
150 gr gruyere-juustoa raastettuna
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
hyppysellinen muskottia
¼ tl dijonsinappia
suolaa ja mustapippuria

Levitä juusto piiraan pohjalle. Vatkaa kananmunat, lisää kerma, muskotti ja dijonsinappi, ja vatkaa sekaisin. Kaada seos juuston päälle. Paista 180-asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia, kunnes piiras on hyytynyt ja pinta kauniin kullanruskea. Tarjoa piiras vihreän salaatin kera.

2 kommenttia:

  1. Nam...Kulostaa niiin hyvältä tuo piirakka! Vesi tulee kielelle :) Hauska tuo sun ilme tuossa sillan kupeessa :D Kivaa tulevaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tämä piirakka on suussa sulava, ja pala sitä salaatin kanssa riittää ateriaksi. Ihanaa keväistä viikonloppua sinulle! :)

    VastaaPoista