lauantai 11. lokakuuta 2014

Osterit kolmella tavalla



Ostin Stockmannin hulluilta päiviltä tusinan pakkauksen ostereita. Puinen laatikko sisälsi myös osteriveitsen ja maksoi noin 14 euroa, joten yhden osterin hinnaksi tuli vähän yli euro. Yleensä nautin osterit raakoina, mutta tällä kertaa innostuin kuorruttamaan ne uunissa. Valmistin osterit kolmella eri täytteellä: espanjalaisittain, meksikolaisittain ja ranskalaisittain. Kaikki onnistuivat hienosti ja annos keräsi kiitoksia. Kuuden osterin alkuruoka kolmella maulla tarjosi ihanan makuseikkailun. Jos arastelet vielä osterien syömistä, on uunissa kypsennys hyvä tapa päästä osterien makuun!




Osterien valmistelu


Osterit ostetaan elävinä. Kun kuljetat ne kaupasta ja säilytät niitä kotona, varmista että ne saavat happea. Jos osterit laitetaan muovipussiin, on pussiin tehtävä ilmareikiä. Itse pyrin käyttämään osterit mahdollisimman pian hankinnan jälkeen ja vältän pitämästä niitä jääkaapissa yhtäjaksoisesti pitkään.

Tämän ohjeen uunissa kuorruttettavat osterit valmistellaan näin: 

Pese osterit kylmällä vedellä ja tarkista, että kuoret ovat ehjät. Avautuneet osterit heitetään pois. Osterien kuorimiseen tarvitaan osteriveitsi ja vanha pyyhe tai vastaava kangas. Ota osteri käteesi niin että pyyhe on kätesi ja osterin välissä suojana. Pidä osteria siten, että kuppimainen puoli on alaspäin. Työnnä osteriveitsi osterin kuoren saumaan siitä päästä, josta kuorenpuolikkaat ovat kiinni (kuoren terävin kohta). Ujuta veitsi kuoren sisälle, ja liuuta sitä kuoren päällipuolta pitkin niin että päällimmäinen puolisko lopuksi irtoaa. Tarkista ettei kuorenmurusia ole mennyt osterin päälle. 

Pyri käsittelemään osteria niin ettei sen sisällä oleva neste valu pois. Leikkaa osteri saksilla tai terävällä veitsellä irti kuoren alapuoliskosta, jolloin se on helpompi syödä kypsennyksen jälkeen. Asettele osterit uuninkestavään matalaan astiaan odottamaan täyttämistä. Voit laittaa astian pohjalle merisuolaa jolloin osterit saa helpommin pysymään suorassa.



Osterien täytteet esikäsiteltyinä 

Espanjalaiset osterit


4 osteria
Chorizo makkara
1 tl korppujauhoja

Poista Chorizo-makkarasta kuori, leikkaa siitä kaksi sentin paksuista viipaletta ja paista ne pannulla kypsiksi ja hienonna ne. Laita osterin päälle hienonnettua chorizoa ja lisää päälle korppujauhoja. 

Paista 250-asteisen uunin ylimmällä tasolla 4 - 5 minuuttia. Osterien tulee kypsyä vain kevyesti. 



Osterit menossa uuniin. Merisuolan avulla saat osterit helpommin pysymään suorassa.

Meksikolaiset osterit


4 osteria
1 rkl punaista paprikaa hienonnettuna
1 rkl vihreää paprikaa hienonnettuna
1 rkl sipulia hienonnettuna
2 kirsikkatomaattia
tuoretta korianteria hienonnettuna
chiliä hienonnettuna
1 tl voita
suolaa
mustapippuria
voita
korppujauhoja

Halkaise kirsikkatomaatit, puserra niistä siemenet pois ja leikkaa pieneksi paloiksi. Kypsennä parikat, sipuli ja hienonnetut tomaatit ja chili pannulla pienessä määrässä voita. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tuoreella korianterilla.

Laita seos osterien päälle, lisää hyvin pieni nokare voita ja korppujauhoja. Paista 250-asteisen uunin ylimmällä tasolla 4 - 5 minuuttia. Osterien tulee kypsyä vain kevyesti. 



Ranskalaiset osterit


4 osteria
kourallinen tuoretta pinaattia
1 valkosipulin kynsi
1 rkl sipulia hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Hollandaise-kastike:
1 kananmunan keltuainen
50 gr kylmää voita pieniksi kuutioiksi leikattuna
1 rkl balsamico-valkoviinietikkaa
suolaa
valkopippuria

Kypsennä pinaattia kuivalla teflon-pannulla muutama minuutti kunnes se menee kasaan. Siirrä leikkuulaudalle ja pilko pieneksi. Viipaloi valkosipuli hyvin ohuiksi viipaleiksi ja kypsennä  pannulla yhdessä hienonnetun sipulin kanssa hetki ja siirrä syrjään. Sipuli ei saa ruskistua!

Valmista hollandaise-kastike. Kastikkeen teko tapahtuu miedolla lämmöllä, tai vaihtoehtoisesti vesihauteessa. Ota pieni paksupohjainen kattila ja anna sen lämmetä miedolla lämmöllä. Lisää kananmunan keltuainen ja vatkaa sitä miedolla lämmöllä. Lisää balsamico-valkoviinietikka, suola ja valkopippuria. Lisää keltuaiseen vähitellen voinokareita jatkuvasti sekoittaen. Voinokareiden tulee olla imeytynyt keltuaiseen ennen kuin lisäät seuraavat.

Aseta osterien päälle hienonnettua pinaattia, valkosipuli ja sipuli. Lisää päälle korppujauhoja. Paista 250-asteisen uunin ylimmällä tasolla 4 - 5 minuuttia. Osterien tulee kypsyä vain kevyesti. Annostele hollandaise-kastike kuumien osterien päälle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti