sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Ruokaväärennöksistä



Luin hiljattain jutun ruokaväärennöksistä ja jäin pohtimaan asiaa. Kun kaupassa tekee kiireessä ruokaostoksia, ei tule miettineeksi, onko ostettava ruoka-aine oikeasti sitä mitä sen väitetään olevan. Ruokaväärennökset ovat kuitenkin yleisiä, ja pelkästään Euroopassa niitä paljastuu vuosittain miljoonia. On naivia ajatella, ettei väärennettyjä elintarvikkeita olisi myös Suomen markkinoilla. 

Vaikka Suomessa onkin hyvä elintarvikkeiden turvallisuus, se ei sinänsä takaa ruoka-aineiden aitoutta. Elintarviketurvallisuudessa keskitytään myrkkyjen, säteilyn, kiellettyjen lisä- ja väriaineiden, pilaantuneiden sekä muiden ihmiselle haitallisten aineiden seulontaan. Tämä ei vielä takaa, että ostamasi mauste, hedelmämehu, ruokaöljy, kala- tai lihavalmiste olisi sitä mistä maksat. Väärennösten havaitseminen erilaisin testein on mahdollista, mutta testit maksavat, joten niitä ei ole tarkoituksenmukaista jatkuvasti tehdä. Taannoinen hevosenlihaskandaali osoitti, että myös elintarvikealan yritykset ovat alttiita huijauksille.

Amerikkalainen U.S Pharmacopeial Convention USP -järjestön tutkimuksessa 100-prosenttiset omena- ja sitruunamehut sisälsivät halvempia hedelmiä, kokonaan syntettisiä aineksista ja niitä oli jatkettu vedellä ja sokerilla. Teestä puolestaan löydettiin kuivattua ruohoa ja saniaista, ja mausteita oli jatkettu vaarallisilla väriaineilla. Ruokaväärennös tapahtuukin usein korvaamalla kallis raaka-aine halvemmalla. Kun pääsee myymään ruohoa teen kilohinnalla voitot ovat huikeat. Ei siis ihme, että ruokaväärennösten määrä on kasvussa.

Kuinka erottaa oikea sahrami väärennetystä?


Olen itse kaupassa törmännyt joihinkin väärennöksiin sekä epäilyttäviin tuotteisiin. Osa ostamani sahramista ei selvästikään ollut sitä mitä piti.

Edit: Sain Facebookin puolella kysymyksen, kuinka erottaa aito sahrami väärennetystä, joten laitan ohjeen tännekin: Laita sahramia kylmään veteen. Aito sahrami värjää veden hiljalleen keltaiseksi ja sahramin säikeet säilyvättävät värinsä. Väärennetty värjää veden punaiseksi tai ruskeankeltaiseksi ja säikeet menettävät kokonaan tai osittain värinsä. Saman testin voi tehdä myös ostotilanteessa: pyydä myyjältä muutama sahramin säie ja kostuta niitä kielelläsi hetken ajan. Tämän jälkeen laita säikeet nenäliinalle ja katso lähteekö väri hankaamalla niistä pois. Aidot säilyttävät värinsä märkinäkin.
Ostamani vasikanliha ei valmistettaessa käyttäytynyt lainkaan siten kuin vasikanliha normaalisti käyttäytyy, joten todennäköisesti se ei ollut vasikkaa vaan jotain muuta. Oliiviöljyissä katson tarkasti tuotteen ja valmistajan tiedot ja pyrin pitäytymään hyväksi havaitsemissani merkeissä.

Nämä ruoka-aineet ovat yleisiä väärennösten kohteita


Oliiviöljy: Laadukkaan kylmäpuristetun oliiviöljyn litrahinta vähittäismyynnissä on 20 - 30 euroa, mikä houkuttelee väärennöksiin. Oliiviöljyyn sekoitetaan halvempia kasviöljyjä kuten rypsi-, auringonkukka- tai soijaöljyä.

Sahrami: Koska kilohinta on tunhansia euroja, sahrami houkuttelee väärentäjiä. Sahramiin saatetaan lisätä kehäkukkia, punapippuria, annattoa tai kurkumaa sekä vaarallisia väriaineita.

Mausteet: Myös muiden mausteiden, kuten esimerkiksi mustapippurin kanssa kannattaa olla tarkkana. Paprikaa saatetaan jatkaa vaarallisilla väriaineilla.

Tee: Teen lisäksi valmisteesta voi paljastua esimerkiksi kuivattua nurmikkoa tai saniaista.

Mehut: Kalliit hedelmät korvataan halvemmilla ja mehua laimennetaan sokerilla ja vedellä. Yleisiä väärennöksen kohteita ovat appelsiini- ja omenamehu.

Kala: Arvokkaampia kalalaatuja korvataan halvemmilla.

Hunaja: Hunaja on yksi yleisimmistä väärennösten kohteista. Kalliina merkkituotteina myydään halvempia laatuja ja tuotteisiin lisätään niihin kuulumattomia aineita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti