tiistai 31. maaliskuuta 2015

Porkkana-pellavansiemensämpylät



Leivoin sämpylöitä, joihin makua antoivat porkkana, pellavansiemenet, sipuli ja oliiviöljy. En ole mikään hyvä leipuri, mutta tällä kertaa onnistuin! Käytän leipoessani mielelläni vain vähän hiivaa ja annan taikinan nousta rauhassa pidempään. Kun taikina jää sopivan löysäksi on tuloksena ihanan pehmeät sämpylät! Italialaiset laittavat focacciaan sipulia, ja laitan sitä mielelläni myös sämpylöihin. Pieni määrä sipulia auttaa hiivaa nostamaan taikinaa ja antaa makuun syvyyttä ilman että sämpylät varsinaisesti maistuvat sipulilta. Pellavansiemenet tuovat sämpylään mukavaa suutuntumaa.


Kuuteen sämpylään tarvitaan
5 gr kuivahiivaa
5 dl vettä
2 dl porkkanaa raastettuna
1/2 rkl sipulia raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl pellavansiemeniä
ripaus suolaa
noin 6 - 7 dl luomuvehnäjauhoja




Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää porkkanaraaste, sipuliraaste, oliiviöljy, pellavansiemenet ja suola. Lisää vehnäjauhot vaiheittain taikinaan samalla alustaen niin että saat pehmeän taikinan joka ei juuri tartu sormiin ja on leivottavissa. Anna taikinan kohota tuorekelmulla peitetyssä astiassa lämpimässä paikassa kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta sämpylöitä ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille kohoamaan vielä noin 10 minuutiksi. Ennen uuniin laittamista suihkuta sämpylät kevyesti suihkepullolla kosteaksi. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 10 minuutin ajan. Suihkuta sämpylät uudelleen paiston puolessa välissä. Nosta kypsät sämpylät puiselle alustalle ja peitä keittiöliinalla niin ne vetäytyvät.

1 kommentti:

  1. Täytyy tunnustaa että leipominen ei ole minunkaan paras laji, mutta noita sämpylöitä alkoi kyllä tehdä mieli!

    VastaaPoista